Sušeni Polen

1.200 RSD

+ Dostava

Sušeni Polen – sadrži oko 30% proteina, obilje vitamina, prekusora hormona, masnih kiselina, minerala, a sadrži čak više aminokiselina od onih koji se nalaze u jajima, govedini, siru i ribi.

Dostupnost: 20 na zalihama

Šifra proizvoda: 22 Kategorija:

Sušeni Polen

 

Stari Grci, Egipćani, Persijanci i Kinezi u nekadašnja vremena Polen osušeni su koristili kao hranu i lek. Ako je Polen svež ili osušen na pravilan način, poseduje snažno dejstvo u očuvanju zdravlja dece i odraslih.

Pčele su kod Starih Egipćana viđene kao sluge bogova, koje su svojim delovanjem prenosile isceliteljske moći, ali i važne poruke. Zanimljivo je da su Stari Egipćani pčelinji (sušeni) Polen nazivali „Puder koji daje život“.

U Staroj Grčkoj je smatrano, kako Polen poseduje snagu večne mladosti pa i besmrtnosti. Poznato je da su Hipokrat (inače otac moderne medicine), kao i filozof  Pitagora, svojim klijentima pčelinji Polen prepisivali kao lek zbog svojih izuzetnih lekovitih svojstava.

 

Mnogi narodi u svetu nekada davno Polen su koristili kao hranu i lek!

 

Ako se pitate da li tehnike sušenja i skladištenja polena utiču na njegovu hranljivu vrednost sa sigurnošću možemo reći da utiče. Sušenje i skladištenje polena svakako utiču na njegov hemijski sastav, a sve naravno zavisi i od vrste polena.

Smatra se kako je Polen koji sakupljaju pčele u poređenju sa medom, propolisom i matičnim mlečom, pomalo zapostavljen. Ipak treba navesti kako je Polen koji sakupljaju pčele, izuzetno važan izvor esencijalnih aminokiselina, vitamina, minerala, lapida i antioksidanata gde posebno treba navesti flavonoide.

Onaj Polen koji su pčele sakupile, sadrži između 15% i 30% vode i zato taj sveže sakupljeni Polen, što pre treba obraditi. Obradom (sušenjem) sakupljenog polena, sprečavamo razvoj mikroba i povećavamo njegovu fizičko-hemijsku stabilnost.

 

U poređenju sa medom, propolisom i matičnim medom, Polen je pomalo zapostavljen!

 

Dosadašnja klasična metoda sušenja polena koji se izlaže strujanju toplog vazduha (sušenje vrućim vazduhom), može dovesti do pojave Mailardovih jedinjenja, ali i do negativnih efekata na nivo sadržaja lipida i antioksidanata.

Nedavna istraživanja dovela su do kvalitetnijih i znatno uspešnijih rešenja sušenja polena na nižim temperaturama, a rezultat je znatno smanjeni negativni uticaj na nezasićene lipide uključujući i vitamin E, kompleksne vitamine B, ali i na flavonoide.

Za Polen osušeni se kaže da je jedna od najkvalitetnijih namirnica u prirodi pa nije čudo da su ga Grci smatrali izvorom večne mladosti.

 

Polen osušeni se u sadašnje vreme smatra Super hranom!

 

Polen osušeni sadrži oko 30% proteina, obilje vitamina, prekusora hormona, masnih kiselina, minerala, a sadrži čak više aminokiselina od onih koji se nalaze u jajima, govedini, siru i ribi. Zanimljivo je da se Polen smatra toliko kompletnom hranom pa se sa sigurnošću tvrdi kako bi čovek mogao preživeti hraneći se samo osnovnom hranom, vodom i pčelinjim polenom.

Još su rane civilizacije prepoznale nutritivnu moć polena, ali je dobro što Polen u modernom vremenu postaje značajan deo ljudske ishrane. Pčelinji Polen utiče na smanjene upale, poboljšava zarastanje nastalih rana, utiče na poboljšanje imuniteta, ublažava simptome menopauze, olakšava probleme probave, pozitivno utiče na depresivna stanja čoveka, a utiče i na kontrolu težine tela.

 

Sušeni Polen – Upotreba:

 

Sušeni Polen se u nekim zemljama prodaje u prodavnicama zdrave hrane, a kod nas se uglavnom najradije kupuje direktno od pčelara koji u svojoj ponudi imaju osušeni Polen u prahu. Sušeni Polen možete koristiti na više načina, jedan je da ga mešate sa medom ili mlečom, mada ga možete konzumirati i tako, što u periodu od 10 dana pre doručka ili večere uzmete jednu kafenu kašikicu (koristiti isključivo drvenu ili plastičnu). Nakon tog perioda treba napraviti pauzu od 7 dana do sledećeg konzumiranja, a preporuka je da tokom jedne godine konzumirate najviše 4 manje teglice sušenog polena (cvetnog praha). Preporuka je da se 300 grama sušenog polena izmeša sa jednim kilogramom meda. Nije preporučljivo da sušeni Polen konzumiraju bebe do 12 meseci života, kao i dece i trudnice koji su alergični na med i pčelinje proizvode.

Dostupna Količina

1kg

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Sušeni Polen“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
  0
  Vaša Korpa
  Vaša Korpa je PraznaProdavnica
  sušeni polenSušeni Polen
  1.200 RSD

  Dostupnost: 20 na zalihama

  Scroll to Top